L’oli de palma és perjudicial per la salut?

Antigament, la industria alimentaria no tenia la obligació de determinar quin tipus d’oli feia servir en els seus productes, així doncs a les etiquetes dels aliments processats podíem trobar, com a ingredient, l’oli vegetal, que podia ser provinent de l’oli de palma, de soja, de cotó o de blat, però no s’especificava. A partir del 25 d’octubre del 2011 amb el nou reglament de la Unió Europea (UE) Nº 1169/2011 el tipus d’oli vegetal va passar a ser d’obligatòria declaració en els productes processats i a més a més, al mateix temps, l’Autoritat Europea de Seguretat alimentària (EFSA) va publicar un informe on es determinava que el consum d’alguns productes que contenen olis vegetals, concretament d’oli de palma, poden relacionar-se amb l’aparició de càncer.

Per que té mala fama l’oli de palma?
Hi ha dos motius per dir que l’oli de palma és dolent per la salut. El primer és el tipus de greix saturat que té, anomenat palmític, que dins la família dels àcids grassos saturats és un dels menys saludables tant a nivell cardiovascular com en la relació a l’aparició de diferents tipus de càncers. I el segon motiu és l’aparició de dos subproductes de la refinació dels olis vegetals, anomenats: Glicidol i Monoclorpropaniadol que segons la EFSA aquestes dues substàncies són tòxiques i poden facilitar l’aparició de càncer.

On es troba l’oli de palma?

Si ens centrem en la industria alimentaria podem trobar l’oli de palma a la majoria dels productes ultra processats com, la brioixeria i les galetes d’entre altres. El motiu del seu ús, com hem comentat és el baix cost econòmic que suposa per la industria i a més a més en aquest cas se li suma la bona palatabilitat que aporta als productes processat, sent tot plegat un còctel perfecte per millorar les ventes i els beneficis de la industria alimentària.