Superaliments o aliments comercials de moda?

Tots i totes heu sentit a parlar dels suposats superaliments, com ara fruits que prevenen malalties cardiovasculars, llavors per prevenir la depressió, baies per curar el càncer, quinoa per perdre pes, entre d’altres.

Actualment encara que no hi ha una definició establerta de què són els superaliments ja que no existeixen com a tal, segons l’“Internacional Life Sciences Institute” (ILSI) són aliments funcionals és a dir “aliments que, en virtut de nutrients fisiològicament actius, proporcionen beneficis per la salut més enllà de la nutrició bàsica”.

Què defineix a un superaliment?

  • Quan aquest o un dels seus ingredients promet un gran nombre de beneficis
  • Quan un benefici s’atribueix a un únic estudi o a l’últim estudi al respecte.
Tots i que aquests suposats beneficis per a la salut no s’han pogut verificar ni confirmar científicament.
L’objectiu de promocionar el consum d’aquests “superaliments” podria ser el fet d’augmentar l’interès del consumidor per tal d’ incrementar les seves vendes.
Així doncs, s’ha de saber diferenciar entre un superaliment i un aliment saludable dins d’una alimentació equilibrada, variada, suficient i adaptada a cada individu.

En què s’ha de basar aquesta alimentació saludable?
S’ha de basar en el consum en major proporció d’aliments d’origen vegetal: llegums, cereals integrals, fruites, verdures i fruits secs i també incloure, però en menor proporció, aliments d’origen animal: carn magra, ous, peix i làctics naturals no ensucrats.

Sí, certament aquestes recomanacions no són tant “cool” ni tenen darrera el màrqueting dels superaliments, però en canvi estan àmpliament demostrats els seus beneficis per a la salut i també poden ser més assequibles a totes les butxaques.