La intervenció multimodal d'higiene de mans és el títol de la tesi doctoral defensada per Olga Monistrol

És la primera infermera de l’Hospital Universitari que presenta la seva tesi doctoral

El passat 14 de juny de 2013 la infermera de Control d’Infeccions, Olga Monistrol, va defensar la seva tesi doctoral a la Universitat de Lleida, que portava per títol: Intervenció multimodal d'higiene de mans. Impacte en el compliment, la colonització de les mans dels professionals i la infecció relacionada amb l’atenció sanitària.

Els directors de la tesi van ser la Dra. Esther Calbo Sebastian, cap de la unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i el Dr. Miguel Ángel Escobar Bravo, professor de lnstitut de Recerca Biomèdica de la Universitat de Lleida i cap del grup de recerca de cures de Salut.

L’estudi se centra en avaluar l’impacte d’una intervenció multimodal d’higiene de mans (HM) dels professionals de la salut en el compliment, la contaminació de les mans i la infecció relacionada amb l’atenció sanitària (IRAS) en els serveis de Medicina.

Aquesta recerca s’ha realitzat mitjançant la intervenció amb mesures pre i post. Es va implementar una intervenció multimodal basada en la OMS. Es van comparar els resultats abans i després de la intervenció respecte: compliment higiene de mans, consum de preparats de base alcohòlica (PBA), percepcions i creences d’HM, densitat d’incidència de les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària (IRAS) i contaminació de les mans dels professionals.

Els resultats mostren que el 98,4% dels professionals van assistir a les sessions grupals. El compliment d’HM va passar de 54,3% a 75,8% (p=0,005) i 75,8% un any després. Es van analitzar 85 qüestionaris aparellats identificant una millora en l’actitud d’intenció de compliment d’HM. La densitat d’incidència de les IRAS va passar de 6,93 a 6,96/1000 dies ingrés i la colonització per SARM nosocomial de 0,92 a 0,25/1000 dies ingrés (p=0,2). En el post es va reduir significativament el nombre d’unitats formadores de colònies de les mans i la presencia de factors de risc de contaminació.

Aquest fet ha permès que aquesta intervenció multimodal ha aconseguit un canvi de comportament i paral·lelament s’ha reduït la contaminació de les mans del professionals durant la pràctica assistencial.