Diabetis: Opcions per a refrescar-te

Amb l’arribada del bon temps arriben les preocupacions de com alleujar la calor mantenint a ratlla els sucres afegits que ens fan pujar la glucèmia.

Els gelats i els refrescos són temptacions a les que no hem de negar-nos totalment, però si adaptar les nostres eleccions per tal d’incloure’ls dintre d’uns hàbits saludables.

T’animes a analitzar diferents aliments i begudes d’estiu i a buscar alternatives saludables a aquestes?

Gelats

Els gelats de gel tenen bàsicament aigua i sucres (o edulcorants).

Els gelats cremosos, a més a més se’ls afegeix d’altres ingredients com ara greix (xocolata, nata, etc.). Per aquest motiu també tenen més valor energètic.

Tots dos són productes ultra processats, per tant haurien de ser de consum esporàdic.

Teniu en compte aquests dos conceptes:

  • L’índex glucèmic: Els gelats de crema, en tenir greix, tenen un menor índex glucèmic que els gelats de gel.Tot i que tots els gelats, excepte els que són “sense sucres afegits”, tenen un índex glucèmic mig – alt, per aquest motiu se n’hauria de fer un consum esporàdic.
La millor alternativa? Fes els teus gelats de fruita a casa!

Ràtio

Si porteu insulina ràpida i coneixeu la vostra ratio... és important que us poseu la insulina abans de prendre el gelat.

Begudes refrescants

Per hidratar-vos, esculliu preferentment l’aigua sense gas. Si esteu fora de casa i voleu un refresc diferent a l’aigua, podeu demanar infusions de te amb gel, aigua amb gust, aigua amb gas (en cas de no tenir hipertensió), cafè amb gel, etc.

Heu de tenir cura dels ingredients de les begudes refrescants. Moltes vegades porten sucre, xarops de glucosa o fructosa, etc. Com ara per l’exemple la tònica que és amarga però té molt sucre.
Et donem alguna idea per evitar el consum d’aquest tipus de begudes:

  • Té verd fred amb llimona i menta (PDF 0.65 MB) Descarregar
  • Te verde frío con limón y menta (PDF 0.67 MB) Descarregar
  • Aigua amb gust de cogombre, menta, llima, fruits vermells, gerds... (PDF 0.74 MB) Descarregar
  • Agua con sabor de pepino, menta, lima, frutos rojos, arándanos... (PDF 0.75 MB) Descarregar

Cervesa sense alcohol

És una opció, però has de tenir en compte que està feta d’un cereal.

Orxata

Feta de la xufa, és un aliment que te una composició nutricional interessant. Avui en dia es pot trobar la variant “sense sucres afegits”.

Granissats de fruita comercials

Demaneu sempre la versió “sense sucres afegits” i en cas de tenir diabetis tipus 1 tingueu en compte que els polialcohols (edulcorants calòrics) poden afectar la glucèmia.

La millor alternativa? Fes el teus granissats de fruita a casa!

  • Granizado de fruta artesano (apto para diabetis tipo 1 y 2) (PDF 0.73 MB) Descarregar
  • Granissat de fruita casolà (apte per a diabetis tipus 1 i 2) (PDF 0.73 MB) Descarregar

Fruita fresca millor que batut i batut millor que suc

La fibra que trobem a les fruites és saciant i te el poder d’alentir l’absorció del sucre de la fruita impedint l’increment de la glucèmia. Per aquesta raó, sempre és millor triar l’opció de fruita fresca.

Si preferiu canviar la fruita sencera per beguda, és millor el batut o triturat de fruita que el suc. El motiu és perquè el suc te un índex glucèmic més alt que la fruita fresca, ja que no te fibra.

A més, per fer un got de suc, es necessiten vàries peces de fruita, i això suposa una ingesta afegida de sucres que afectaran en l’augment de la glucèmia. Així doncs, preneu els sucs només per remuntar les baixades de sucre (hipoglucèmies).