-
Diabetis: 10 coses que has de saber
Què és la diabetis? És una malaltia que es caracteritza per nivells elevats de glucosa en sang. Es tracta d’una malaltia crònica, és a dir, dura tota la vida, per això és important ser constant amb el tractament …Llegir més
Tipus de diabetis durant l'embaràs
La diabetis és una de les malalties metabòliques més freqüentment associada a l'embaràs. La classifiquem segons si la dona ja tenia una diabetis prèvia (diabetis pregestacional tipus 1, tipus 2 o altres tipus de diabetis) o aquella que apareix durant l'embaràs (diabetis gestacional)
Diabetis gestacional
És la intolerància als hidrats de carboni que apareix per primera vegada durant l'embaràs independentment del tractament que requereixi. Atès que no diagnosticar-pot comportar complicacions per al fetus (link al punt 5.g.ii), a tota dona embarassada es realitza despistatge de diabetis gestacional amb una sobrecàrrega oral de glucosa per al seu diagnòstic.
El despistatge es realitza a tota dona embarassada durant el segon trimestre de l'embaràs, però s'avanci al primer trimestre si hi ha factors de risc (obesitat, antecedents en la família de diabetis, antecedents de diabetis gestacional o nens de> 4 kg en néixer en embarassos previs )
Patir diabetis gestacional s'associa a un increment de desenvolupar diabetis tipus 2 anys posteriors. Per això, tot i que sovint la diabetis desapareix just després del part, s'ha de fer una nova sobrecàrrega oral de glucosa per reavaluar si els nivells de glucosa han tornat a la normalitat.
Tot i que els nivells de glucosa just després del part siguin normals, no cal oblidar-se de mantenir un estil de vida saludable per disminuir el risc a desenvolupar una diabetis futura.
Diabetis pregestacional
És la diabetis ja existent abans de l'embaràs. Per l'edat jove de les dones en edat fèrtil, la majoria dels casos són diabetis tipus 1, però cada vegada hi ha més diabetis tipus 2. Donat els canvis fisiològics que succeeixen durant l'embaràs les dones amb diabetis pregestacional experimentaran canvis en els seus nivells de glucosa durant tot l'embaràs.
El primer trimestre de l'embaràs observessin una tendència a les baixades dels nivells de glucosa i a partir del segon trimestre, els nivells de glucosa aniran incrementant gradualment fins a la setmana 35-36 de l'embaràs on arribarà al seu pic màxim i s'estabilitzessin.
Després del part, els nivells de glucosa tornaran als que tenien abans de l'embaràs excepte en aquelles dones que realitzen lactància materna on els nivells poden ser més baixos