Embassament pleural

La pleura és una membrana prima que recobreix el pulmó, el mediastí, el diafragma i la superfície interna de la paret toràcica. Està formada per dues làmines: una que recobreix el pulmó i una altra que recobreix la paret interna costal, el mediastí i el diafragma. En condicions normals entre les dues capes, a l'espai pleural, hi ha una petita quantitat de líquid i té una pressió negativa. Aquestes condicions són les que permeten als pulmons realitzar les funcions exhalar i inhalar.

Quan l'acumulació és de líquid es produeix el vessament pleural o hidrotorax.

Hi ha múltiples causes de vessaments pleurals:

  • Infeccioses: vessament pleural parapneumònic, TBC
  • Oncològiques:
    • De la pròpia pleura: mesotelioma
    • D'òrgans veïns o a distància: metàstasis
  • Tromboembolisme pulmonar
  • Cardiològic: insuficiència cardíaca
  • Renal: Insuficiència renal, síndrome nefròtica
  • Abdominal: cirrosi hepàtica, pancreatitis, abscessos intraabdominals, perforació esofàgica
  • Iatrogènics: postcirurgia toràcica, cardíaca, abdominal, postoracocentesis, postestimulació ovàrica...

Al nostre servei davant d'un pacient amb un vessament pleural, realitzem els següents procediments:

Toracocentesis
És la tècnica en la que obtenim una mostra del líquid pleural per realitzar l'anàlisis de les característiques bioquímiques, recompte cel·lular, citologia i cultiu microbiològic. Es tracta d'una punció amb una agulla prima i que es realitza amb anestèsia local.

Drenatge toràcic tancat
És la col·locació d'un tub de drenatge a través de les costelles per evacuar el líquid pleural i aconseguir l'expansió pulmonar. Es realitza amb anestèsia local.

Pleuroscòpia
Es tracta d'una intervenció que es realitza al quiròfan. Es realitza una petita incisió d'1 cm i s'introdueix una càmera de vídeo que permet visualitzar la cavitat pleural i prendre biòpsies per l'estudi anatomopatològic i microbiològic. Si és necessari es pot instil.lar tractament perquè no es repeteixi l'embassament.

Videotoracoscòpia
Rares vegades és necessària aquesta intervenció per al tractament dels vessaments pleurals, però de vegades cal realitzar-la quan han fracassat altres procediments menys invasius com el drenatge pleural o la pleuroscòpia.