Malformacions congènites o adquirides


a. Tòrax en embut o pectus excavatum
b. Tòrax en quilla o pectus carinatum


Constitueixen un conjunt de trastorns de el desenvolupament de les estructures que componen la paret toràcica: costelles, cartílags costals i estèrnum, que es produeixen en el període intrauterí. Es manifesten en la infantesa o en la pubertat i les més freqüents són el pectus excavatum (estèrnum enfonsat) i el pectus carinatum (estèrnum voluminós). Consisteixen en deformitats de la cara anterior de tòrax que es produeixen per una alteració en el desenvolupament dels cartílags costals ja que el seu creixement no acaba en la línia de contacte esternal deformant el mateix.

Quan es tracta de petites deformitats, el trastorn que es produeix és bàsicament estètic amb la consegüent repercussió psicològica, sense alteracions cardiopulmonars associades. En aquests casos no es recomana la correcció quirúrgica. Les malformacions moderades i grans poden provocar alteracions en les vísceres toràciques i en el funcionalisme cardiorespiratori, estant indicada la correcció quirúrgica.

La intervenció quirúrgica consisteix en la correcció de el defecte amb dues tècniques diferents: la de Ravitch (secció de cartílags costals i reparació mitjançant cirurgia oberta) i la tècnica de Nuss (col·locació d'una barra metàl·lica per toracoscopia bilateral que redueix la deformitat).

c. Síndrome de Poland.
Associació de deformitat en paret toràcica (absència de pectoral major i menor) associat a malformacions dels dits (sindactília) i alteracions mamàries (hipoplàsia, absència de mama i mugró). Pot arribar a absència o hipoplàsia costal.

d. Defectes esternals.
Esquerda esternal, ectòpia cordis toràcica, i ectòpia cordis toracoabdominal. Són molt menys freqüents i es tracten en pacient molt jove.