Malalties mediastí

El mediastí és un compartiment anatòmic situat al centre de tòrax, entre els dos pulmons, per darrere de l'estèrnum i la seva unió amb les costelles i per davant de les vèrtebres. Conté els grans vasos, el cor, part de la tràquea i dels bronquis dret i esquerre, l'esòfag, nervis, ganglis i vasos limfàtics.

La divisió anatòmica el mediastí en cinc parts (anterior, mitjà, posterior, superior i inferior) permet establir una certa correlació entre la localització de la lesió i la naturalesa d'aquesta, així com establir la millor via d'accés per al tractament quirúrgic si aquest és necessari.

En el nostre servei realitzem el diagnòstic i / o tractament de les diferents patologies que es poden produir en ell.

Podem classificar les malalties del mediastí a:
1- Infeccions: Són les mediastinitis infeccioses. La infecció del mediastí es produeix sempre de forma secundària a un procés originat fora d'aquest, generalment un abscés amigdalar, odontógeno o retrofaríngeo, una perforació de l'esòfag o un abscés pulmonar. La infecció després d'una esternotomia per al tractament de malalties cardíaques, mediastíniques o pulmonars és una altra causa freqüent de mediastinitis. Finalment, alguns procediments per a l'estadificació del carcinoma broncogènic com la mediastinoscòpia o Mediastinotomia també poden complicar-se amb una infecció i mediastinitis. La clínica sol ser tant local com general amb dolor toràcic, mal a la deglució, febre alta, calfreds, deteriorament de l'estat general i tendència al xoc sèptic i hipovolèmic. El tractament és primordial que s'efectuï precoçment i consisteix en el desbridament quirúrgic ràpid, col·locació de drenatges, antibiòtics i nutrició. Ocasionalment, una perforació esofàgica amb mínims signes i símptomes pot tractar-inicialment amb antibiòtics i dieta absoluta amb un estricte control clínic, radiològic i analític del pacient que haurà de ser intervingut quirúrgicament davant qualsevol evidència de mala evolució.

2- Tumors: Poden ser benignes o malignes, sòlids o quísticos, primaris o metastàtics. Al mediastí anterior i superior els més freqüents són els timomas, golls endotorácicos, teratomes i limfomes. Al mediastí mig es localitzen sobretot tumors de el sistema limfàtic, quists broncogénicos i pericàrdics i els tumors benignes i malignes de l'esòfag. Els tumors del mediastí posterior són sobretot d'origen neural (neurinomes, neurofibromas, neurofibrosarcomas etc). Cada un d'aquests tumors requereix un tratamento específic, moltes vegades quirúrgic, segons la seva naturalesa benigna o maligna i la seva localització. En altres ocasions la cirurgia només té un paper diagnòstic.

3- Processos Inflamatoris. Són mediastinitis d'evolució lenta, localment agressives, denominades mediastinitis crònica Fibrosant. Es deu a la transformació fibrosa de teixit cel·lular lax mediastínic. L'etiologia pot ser variada: una malaltia granulomatosa com la tuberculosi, hematomes mediastínics, poliserositis, fàrmacs com la metisergida, radioteràpia. Existeix també una forma idiopàtica o criptogenética de causa desconeguda que al seu torn pot aparèixer de forma aïllada i localitzada o associada a fibrosi pericàrdica i fibrosi retroperitoneal (Malaltia d'Ormond). La clínica pot ser una síndrome de compressió d'estructures mediastíniques (esòfag, vena cava superior, gots pulmonars, traqueobronquial) o bé d'una forma pseudotumoral (de vegades de manera simptomàtica, sent una troballa radiològica). El tractament és quirúrgic: alliberament d'adherències per toracotomia.

Les adenopaties del mediastí són un lloc freqüent d'extensió dels carcinomes broncogénicos. La presència de metàstasis ganglionars mediastíniques d'un carcinoma broncogènic és un signe de mal pronòstic i ha de ser descartada sempre abans d'indicar un o altre tractament. Existeixen nombroses tècniques quirúrgiques i no quirúrgiques per estudiar si un tumor pulmonar s'ha estès als ganglis mediastínics (procés que anomenem estadificació ganglionar mediastínica). Les més utilitzades per nosaltres i amb les que comptem amb una llarga experiència són la videomediastinoscòpia, la Mediastinotomia, el VAMLA, el TEMLA, la videotoracoscòpia, la ultrasonografia endobronquial o endoesofágica amb punció del gangli a través de la tràquea, bronquis o esòfag.