Quines són les malalties del mediastí?

El mediastí és un compartiment anatòmic situat al centre de tòrax, entre els dos pulmons, per darrere de l'estèrnum i la seva unió amb les costelles i per davant de les vèrtebres. Conté els grans vasos, el cor, part de la tràquea i dels bronquis dret i esquerre, l'esòfag, nervis, ganglis i vasos limfàtics.


En el nostre servei realitzem el diagnòstic i / o tractament de les diferents patologies que es poden produir en ell.

Podem classificar les malalties del mediastí en:

Infeccions

Es tracten de la mediastinitis infeccioses.
Els símptomes més comuns són: dolor toràcic, dolor a la deglució, febre alta, calfreds, deteriorament de l'estat general i en els pitjors casos shock sèptic.
El tractament és primordial que s'efectui de manera precoç i consisteix en el desbridaments quirúrgic ràpid, colocació de drenatges, antibiòtics i nutrició.

Tumors

Poden ser benignes o malignes, sòlids o quístics, primaris o metàstasi.
Segons el tipus de tumors es requereix un tractament específic, moltes vegades quirúrgic, segons la seva natura benigna o maligna i la seva localització.

Processos inflamatoris

Les adenopaties del mediastí són un lloc freqüent d'extensió dels carcinomes broncogènics. La presència de metàstasis ganglionars mediastíniques d'un carcinoma broncogènic és un signe de mal pronòstic. és important saber si aquestes adenopaties tenen infiltració tumoral.
Existeixen nombroses tècniques quirúrgiques i no quirúrgiques per estudiar si un tumor pulmonar s'ha estès als ganglis mediastínics (procés que anomenem estadificació ganglionar mediastínica). Les més utilitzades per nosaltres i amb les que comptem amb una llarga experiència són la videomediastinoscòpia, la Mediastinotomia, VAMLA, la ultrasonografia endobronquial o EBUS amb punció del gangli a través de la tràquea i bronquis.