Quins beneficis té la lactància materna?
Els beneficis de l'alletament matern, tant per la mare com per al nadó, són molts, no només de caire físic, sinó també psicològic i emocional.
Pel que fa al nadó, la llet materna conté els elements necessaris per al seu desenvolupament adequat. Atesa la seva composició, es digereix millor que la llet adaptada i suposa un factor preventiu de diferents patologies, com l'obesitat, entre d'altres. Igualment, la llet materna conté anticossos que protegeixen el nadó d'infeccions (infeccions respiratòries, diarrees...) i augmenta la resposta immunitària a les vacunes. És un element preventiu respecte a la diabetis i redueix el risc d'al·lèrgies (pell atòpica, asma...).
Pel que fa a la mare, la lactància materna disminueix el risc d'hemorràgia postpart i afavoreix la involució de l'úter. Protegeix d'algunes malalties, ja que minora el risc de càncer de mama i d'ovari. Facilita la dissolució dels greixos acumulats a l'abdomen i als malucs durant la gestació, i contribueix, així, a la recuperació de la figura habitual.
Recomanacions
- La lactància s'ha d'iniciar immediatament després del part.
- Les preses han de ser freqüents i quan ho demani el nadó, procurant, com a mínim, que faci de vuit a deu preses diàries.
- S'ha de vigilar que la posició i la succió del nadó siguin correctes. Davant de qualsevol dubte, demaneu ajuda al centre de salut.
- No necessiteu cap tipus de preparació dels pits.
- Una bona higiene diària és suficient. No cal que us renteu els pits després de cada presa ni que us poseu cremes o locions específiques.
- Per evitar lesions al mugró el millor és assegurar una correcta posició del nadó al pit.
- Alimenteu-vos de forma equilibrada i variada. Podeu menjar de tot amb moderació.
- Totes les llets són bones i totes les dones poden alletar. Si la posició de la mare i del nadó són adequades i el nadó demana llet, la mare en produeix la quantitat necessària.
- La majoria de medicaments són compatibles amb la lactància.
- Davant de qualsevol dubte, teniu al vostre costat els professionals de la salut que us ajudaran i us facilitaran que pugueu gaudir de l'experiència d’alletar el vostre nadó.
- Quan torneu a la feina podeu continuar alletant.
El Comitè de Lactància Materna de MútuaTerrassa organitza uns tallers de lactància materna on podràs resoldre dubtes i problemes que puguin aparèixer i aprendràs tècniques per fer un alletament correcte.
Tant aquest Comitè, com els tallers que s'organitzen, està format per un grup multidisciplinar de treball per fomentar a la promoció i l'atenció en la Lactància Materna conjuntament entre l'Hospital Universitari MútuaTerrassa i Atenció Primària. Es tracta doncs d'un comitè transversal amb la participació de pediatres, ginecòlegs, llevadores de sala de parts, infermeres de la planta de maternitat i nounats, llevadores i infermeres de pediatria d'Atenció Primària.
Per assistir a aquests tallers heu de posar-vos en contacte amb el vostre professional referent.
Taller de Lactància Materna a MútuaTerrassa
- Programa Taller Lactància Materna CAP Can Trias - Ernest Lluch (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància Materna CAP Oest (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància Materna CAP Terrassa Sud (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància Materna CAP Rambla (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància Materna CAP Rubí (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància materna Consultori Ullastrell (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància Materna CAP Olesa (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Lactància materna CAP Sant Cugat (PDF 0.18 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància materna CAP Valldoreix (PDF 0.15 MB) Descarregar
- Programa Taller Lactància Materna CAP Turó de Can Mates (PDF 0.16 MB) Descarregar