SALUT MENTAL PERINATAL

Diversos estudis científics avalen que la valoració, detecció i el maneig dels problemes mentals durant l’embaràs i el puerperi són fonamentals per assegurar el benestar físic i emocional de la mare i el futur nadó. MútuaTerrassa es treballa la Salut Mental Perinatal amb la voluntat d’optimitzar el diagnòstic i seguiment de les gestants -especialment les que presenten patologies mentals però també les que no tenen patologies psiquiàtriques de base- mitjançant un model transversal des de l’Atenció Primària fins a la Hospitalària que posa especial èmfasi en el seu benestar emocional.


Disposa d’un equip multidisciplinar -integrat per obstetres, ginecòlegs, neonatòlegs, psiquiatres, psicòlegs, llevadores i treballadores socials- que realitza un programa individualitzat de tractament i control de les dones que presenten problemes de salut mental durant tot el període perinatal. Aquest seguiment s’inicia a l’etapa preconcepcional (visites pregestacionals) i engloba també el procés de gestació, el part, les visites domiciliàries de puerperi i el control a l’Atenció Primària durant el primer any de postpart.


En aquest sentit, les visites preconcepcionals estan dirigides especialment a les dones amb trastorns mentals greus o amb tractament amb psicofàrmacs que desitgen un embaràs. Pel que fa a l’embaràs, es valora el risc/benefici del tractament i el de descompensació i es realitzen controls ecogràfics ajustats al risc de la patologia. Durant el part i el postpart immediat es brinda la possibilitat de concertar un puerperi domiciliari i finalment es treballa en coordinació entre els equips d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) als CAP de MútuaTerrassa: suport i acompanyament en l’establiment de la lactància, seguiment del nadó exposat a psicofàrmacs durant la gestació i detecció i tractament de la depressió postpart.


Salut mental: el dol perinatal i la infertilitat
Des de MútuaTerrassa també es contempla un programa d’atenció al dol perinatal destinat a l’avaluació, acompanyament i tractament d’aquest dol derivat d’una pèrdua fetal (espontània o secundària) i darrerament ha incorporat una consulta d’atenció a la infertilitat per a aquelles dones i parelles que presenten problemes de concepció. Es tracta d’un espai on s’avalua l’estat emocional d’aquestes dones i es dóna suport a les que es plantegen realitzar tractaments de reproducció assistida per tal d’afrontar les etapes més complexes del tractament.