Què és l'Amniocentesi?
L’amniocentesi és un estudi que es fa durant l'embaràs i que permet recollir informació sobre el desenvolupament del nadó, prenent una mostra del líquid amniòtic. Aquest és el líquid que envolta al bebè en l'úter.
La raó més comuna per a realitzar una amniocentesi és determinar si el nadó té una condició genètica o una anormalitat cromosòmica, com la síndrome de Down.
Així com l'anàlisi de les vellositats coriòniques (biòpsia de còrion o CVS per les sigles en anglès), un procediment que s'efectua en el primer trimestre, l'amniocentesi produeix un cariotip, és a dir, una anàlisi detallada dels cromosomes del teu nadó. A través d'aquest, el teu metge o la teva metgessa pot diagnosticar amb tota seguretat si el teu bebè té algun problema.
El dia de la prova:
- Cal que vinguis amb un acompanyant.
- No cal que estiguis en dejú per sotmetre’s a aquesta prova
- Un cop practicada la prova, pots tornar a casa teva. Et recomanem que utilitzis un mitjà de transport ràpid i còmode.
- És convenient que facis 24 hores de repòs relatiu a casa després de la punció (asseguda o ajaguda) i t’abstinguis de mantenir relacions sexuals durant 3 o 4 dies.
Després de la prova:
- Pots tenir un cert dolor en el punt de la punció o perdre una petita quantitat de sang sense que aquestes manifestacions impliquin cap risc per a l’evolució de la gestació.
- Davant de qualsevol simptomatologia anòmala, no dubtis en venir a Urgències.
- Entre 7 i 10 dies després d’haver-se fet la prova, cal que visitis el teu metge o la teva metgessa per tal que comprovi el batec cardíac fetal.
- Et recordem que cal fer-se una ecografia a les 20 setmanes, per tal de tancar l’estudi de diagnòstic prenatal.
- Els resultats de la prova els passaràs a recollir per l’hospital, aproximadament un mes després que t’hagin practicat la tècnica.
- En cas que hi hagués qualsevol anomalia en el procés o en el resultat de l’estudi, ens posaríem en contacte per telèfon immediatament amb tu.