El Grup de Recerca en VIH de l’HUMT participa en un estudi que identifica els determinants associats a patir formes greus de Covid-19 a persones amb VIH


La prestigiosa revista internacional HIV Lancet acaba de publicar un estudi en el que ha intervingut el grup de recerca en VIH de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) en tant que membre de la cohort poblacional de VIH catalanobalear PISCIS. El treball, en el quan hi han participat 16 hospitals catalans i 2 mallorquins, ha identificat els factors determinants associats a patir formes greus de Covid-19 en persones que viuen amb el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) a Catalunya.

En aquest sentit, els resultats mostren que les persones amb VIH amb comorbiditats cròniques i càrrega viral no suprimida de VIH podrien tenir un major risc de patir Covid-19 greu i s'haurien de donar prioritat en termes d'estratègies de prova, gestió clínica i programes de vacunació contra el SARS-CoV-2.

El treball conclou que tenir una càrrega viral detectable del VIH haver nascut fora d'Espanya, ser major de 65 anys i patir altres malalties cròniques són factors determinants per patir formes greus de la malaltia per Covid-19, com ara la hospitalització, l'ingrés a l'UCI o la mort.

Els investigadors han realitzat l'estudi en el marc de la cohort PISCIS de persones que viuen amb el VIH a Catalunya i les Illes Balears i han comptat amb la participació de 16 hospitals catalans i 2 mallorquins de la cohort per tal de descriure els factors determinants i de malaltia greu per Covid-19 en persones que viuen amb el VIH a Catalunya.

Per fer-ho han creuat les dades de les persones en seguiment a la cohort amb les dades del Programa d'analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS) de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).