L’HUMT participarà en un assaig clínic que estudia l’acceleració de la curació de la tuberculosi

Coincidint amb l'arribada del 2022, el proper mes de gener l'HUMT col·laborarà en el reclutament de pacients per participar en l'assaig clínic que la companyia biotecnològica Archivel Farma ha engegat en fase IIb d'una vacuna que podria accelerar la curació de la tuberculosi. Es tracta d'un estudi que dirigeix la Dra. Cristina Vilaplana, de l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP).

La vacuna desenvolupada, batejada com Ruti, podria ajudar a eliminar de manera més ràpida la càrrega bacteriana, accelerant la curació i, en conseqüència, reduiria el temps de tractament antibiòtic, cosa que ajudaria a prevenir i controlar millor les recurrències, les noves resistències i la propagació dels contagis. L'estudi ha estat aprovat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i preveu incloure el primer pacient en les properes setmanes.

L'assaig es durà a terme en col·laboració amb el Servei de Microbiologia de l'Hospital Germans Trias i, a banda de l'HUMT, en el reclutament de 56 pacients hi participaran 6 centres assistencials catalans més: Hospital Vall d'Hebron, Clínic de Barcelona, el sociosanitari Serveis Clínics, Hospital de Sant Pau, Moisès Broggi i Parc de Salut Mar. En el cas de l'HUMT la previsió és aportar-hi únicament entre 3 i 4 pacients ja que els criteris d'inclusió són molt selectius.

En cas de provar-se eficaç, aquesta nova opció terapèutica podria emprar-se com a primer recurs en pacients recentment diagnosticats de tuberculosi pulmonar, amb la finalitat de reduir la càrrega bacil·lar -o bacteriana- al pulmó d'una forma més ràpida de com ho estaria fent, per si sol, el tractament estàndard actual.