Programa de Marxa Nòrdica

La prevalença de sedentarisme en la població adulta és més alta que qualsevol altre factor de risc cardiovascular modificable. En Europa, un de cada tres adults són insuficientment actius. Conductes sedentàries es relacionen amb almenys 3,2 milions de morts a l’any per malaltia no comunicable al món. Un increment de l’activitat física juga un paper clau en la prevenció o retard de moltes malalties cròniques i incrementa l’expectativa i la qualitat de vida. En el món de la salut és urgent la promoció d’estratègies dirigides a promoure un estil de vida actiu.

Entre les diferents estratègies descrites per promoure l’activitat física està la utilització de la Marxa Nòrdica. Originària de Finlàndia i introduïda en Europa central des de fa més de 20 anys, consisteix en la realització de marxa amb ajuda de dos bastons. Per un costat, s’han demostrat els seus beneficis en la condició física i la qualitat de vida en poblacions amb diferents malalties cròniques (cardiovasculars, respiratòries, oncològiques, neurològiques i del sistema múscul-esquelètic, entre altres) i per altra banda, sent una activitat fàcil i segura per fer en grup i per exteriors, la converteixen en una eina molt atractiva per la promoció de l’activitat física.

La realització d’una tècnica correcta amb la implicació activa del cos inferior i superior genera un consum energètic més alt i en conseqüència un recondicionament cardiorespiratori superior a l’aconseguit amb la marxa sense bastons. A més, l’ús dels pals reforça l’equilibri, la coordinació i permet una millor integració dels sistemes de control postural, essent molt beneficiós a la població anciana-fràgil, en pacients amb lesions múscul-esquelètiques i en aquells pacients amb dèficits neurològics.

El Servei de Rehabilitació de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, aprofitant la seva privilegiada localització geogràfica al costat del parc de Vallparadís, inicia un Programa de Marxa Nòrdica dirigit a promoure un estil de vida actiu en poblacions amb diferents malalties cròniques.