International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease publica un article sobre el criteris de control clínic dels pacients amb MPOC greu

Aquest mes de gener la prestigiosa revista International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease ha publicat un article centrat en una proposta de criteris de control clínic (CCC) recentment validat com a eina per al control dels pacients amb MPOC greu. L'article, que porta per títol Clinical control Criteria to Determine Disease Control in Patients with Severe COPD: the CLAVE Study, es tracta d'un estudi observacional, multicèntric i transversal, en el que ha intervingut el Dr. Pere Almagro, conjuntament amb altres especialistes dels diferents hospitals del territori espanyol.


En aquest estudi han participat 4.801 pacients amb MPOC greu a Espanya que es van agrupar seguint l'impacte clínic que presentaven (grau de dispnea, us de tractament de rescat en la darrera setmana, color del esput i activitat física diària) i l'estabilitat (exacerbacions en darrers 3 mesos i percepció sobre l'estat de salut).


Les conclusions a les que van arribar els autors de dit article se centren en què aproximadament un terç dels pacients amb MPOC greu es van considerar controlats seguint el control de criteris clínics. Activitat física, adherència a los inhaladors, edat, post-broncodilatador FEV1, l'índex de comorbiditat de Charlson ajustat per edat i el nivell d'assistència sanitària van ser factors independents associats amb el control de la MPOC.


CLINICAL Control Criteria to Determine Disease Control in Patients with Severe COPD: The CLAVE Study
Authors: Soler-Cataluña JJ, Almagro P, Huerta A, González-Segura D, Cosío BG
https://www.dovepress.com/article_61461.t130266882