Desnutrició o deficiència de micronutrients

Què és?

Es dóna quan la ingesta d’aliments és insuficient per poder satisfer les necessitats del nostre organisme.

Com pot aparèixer?

Les causes que poden provocar desnutrició són multifactorials, com ara: la falta d’aliment, les patologies associades (ex. càncer), l’alteració de la digestió o de l’absorció de nutrients, d’entre altres.

Qui pot patir desnutrició?

Sempre que parlem de desnutrició ens venen al cap les persones que es troben en els països subdesenvolupats, tot i que no te perquè ser així. En els països desenvolupats també trobem persones amb desnutrició, com per exemple, una persona amb excés de pes o obesitat que aparentment no sembla que tingui desnutrició. Però, sí que podria tenir-la en el cas de que el seu organisme requereixi més energia o proteïna o un o varis nutrients específics que no s’estan aportant amb la dieta del seu dia a dia, per tant no està satisfent la necessitat actual del seu organisme. Així doncs, menjar molt no vol dir nodrir-se bé sinó que s’ha de menjar correctament segons la necessitat de cada moment.

Com puc saber si tinc desnutrició?

La desnutrició pot provocar diferents símptomes, com per exemple: mareig, cansament, disminució de creixement en nens, baix pes, pell seca, predisposició a patir infeccions, debilitat muscular, facilitat de fractures òssies, problemes digestius, dèficit d’atenció, irritabilitat, etc.

Així doncs, per tal de prevenir l’aparició d’una desnutrició és recomana:

Com i de quina manera puc alimentar-me?

En el cas de que aparegui un estat de desnutrició és important saber la causa, el tipus i el grau d’aquesta, amb la finalitat de poder escollir el tipus d’alimentació més adequada per cobrir més eficaçment les necessitats de l’organisme.