La peri-rehabilitació (pre, durant i post cirurgia major)

En cirurgia major, malgrat les millores en les cures peri-operatòries (“Enhanced Recovery After Surgery”), la taxa de complicacions post-operatòries estan entre un 20% i un 40%. Això contribueix a augmentar l'estada hospitalària i els costos sanitaris.

A la nostra unitat actuem sobre el pacient amb alt risc de complicacions postoperatòries. Ho optimitzem durant el període prequirúrgic i el seguim durant i després de la cirurgia amb l'objectiu final de disminuir morbimortalitat postoperatòria i afavorir la recuperació funcional i la reincorporació social del pacient tan precoç com sigui possible.

1. Període prequirúrgic (Prehabilitació)

En el període preoperatori, els programes de prehabilitació tenen com a objectiu optimitzar el pacient durant el període existent entre el moment del diagnòstic i l'acte quirúrgic amb la finalitat de disminuir les complicacions derivades de la cirurgia. Una valoració global del perfil de risc del pacient abastant factors modificables preoperatoris, és fonamental en el procés de presa de decisions sobre el tractament més apropiat i permet l'optimització prèvia a la cirurgia del pacient així com una eficient utilització dels recursos a la unitat de cures crítiques. Així, la prehabilitació és una estratègia multimodal que contempla millora de la condició física, optimització de la situació nutricional, intervenció cognitiva per reduir l'estrès i l'ansietat, la deshabituació tabàquica, la millora preoperatòria de l'anèmia o la conciliació farmacològica. Una actuació integral sobre tots aquests elements té un efecte sinèrgic i impacta en l'evolució postoperatòria amb una disminució de les complicacions postoperatòries i de les estades hospitalàries.

Aquest caràcter multimodal de la prehabilitació fa que siguin les Unitats de Rehabilitació Cardio-respiratòria les que millor responguin, especialment el seu vessant trimodal (condició física-nutrició-psicologia). La presència d‟un equip multidisciplinar amb experiència en un treball interdisciplinar ja facilita molt la tasca.

Al nostre hospital, l'any 2011 vam començar a treballar amb el comitè de pulmó i l'any 2018 ho vam fer amb el comitè de cirurgia bariàtrica, hepato-bilio-pancreàtica i colon-rectal. Assistim a les reunions setmanals dels diferents comitès. Pacients on interessa conèixer la situació funcional del pacient previ a la cirurgia i/o la necessitat d'una prehabilitació, seleccionats des del mateix comitè o derivats directament des del servei de cirurgia, són valorats pel metge rehabilitador. El metge rehabilitador després d'una avaluació funcional detallada (inclosa ergometria amb anàlisi de gasos, especialment en cirurgia de resecció pulmonar) perfila el risc de complicacions postoperatòries segons reserva fisiològica del pacient i/o condició cardiorespiratòria màxima, selecciona el candidat a un programa d’optimització, dissenya el programa d'optimització física i en monitoritza els resultats. També estableix, amb el cribratge previ, la necessitat d'una intervenció per part de la nutricionista i/o psicòloga.

Període peri-operatori i postquirúrgic

A més del nostre paper a la fase prequirúrgica, els pacients són també valorats durant la seva estada hospitalària peri-operatòria on el fisioterapeuta aplica les tècniques de fisioteràpia respiratòria i de mobilització precoç que el pacient ja ha après durant el període prequirúrgic, dirigides a afavorir un bon maneig de secrecions, optimitzar la relació ventilació-perfusió pulmonar i evitar els efectes adversos del sedentarisme hospitalari. Durant l'ingrés el metge rehabilitador, sobre la base del perfil del pacient i/o l'evolució postcirurgia immediata, selecciona el pacient candidat a un seguiment ambulatori a la unitat post alta hospitalària. En aquesta fase es valora la necessitat duna nova intervenció trimodal (física, nutricional o psicològica).