Programa de Rehabilitació Cardíaca

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la Rehabilitació Cardíaca es defineix com la suma coordinada d'intervencions requerides per influir favorablement sobre la malaltia, assegurant les millors condicions físiques, psíquiques i socials perquè els pacients, pels propis mitjans, puguin conservar o reprendre les seves activitats a la societat de manera òptima.

Els programes de rehabilitació cardíaca actuen modificant l'evolució de la malaltia, en controlar els factors de risc cardiovascular. Nombroses revisions sistemàtiques i metanàlisi evidencien que els Programes de Rehabilitació Cardíaca basats en l’exercici físic són eficaços en reduir la mortalitat general i cardiovascular a llarg termini i els ingressos hospitalaris a curt termini, a més de les millores en la capacitat funcional i en la qualitat de vida.

Els professionals que integren el nostre equip multidisciplinar són metges rehabilitadors, cardiòlegs, fisioterapeutes, infermeres, nutricionistes, psicòlegs i terapeutes ocupacionals.

Les patologies cardíaques que per la seva major prevalença més es beneficien del nostre programa són la cardiopatia isquèmica i la insuficiència cardíaca de diferent etiologia, però també són candidats els pacients post-cirurgia valvular o post-bypass aorto-coronari, portadors de DAI i/o resincronització o Trasplantats cardíacs.

L'activitat principal del programa es desenvolupa a nivell ambulatori i la seva pedra angular és un programa de reentrenament a l'esforç de dos mesos de durada amb 2 o 3 sessions setmanals d'exercici aeròbic i/o de força de 60 minuts de durada, supervisades per un fisioterapeuta en grups de 6 persones. Paral·lelament a la realització del programa d'exercici, els diferents professionals de l'equip imparteixen una sèrie de xerrades educatives adreçades al pacient i la família.

Finalitzat el programa d'exercici i el component educacional, el pacient rep un seguiment periòdic pel metge rehabilitador del programa per constatar el manteniment a llarg termini dels hàbits cardiosaludables apresos durant el programa (exercici, dieta, retirada d'hàbits tòxics).