Dany Cerebral Adquirit

El dany cerebral adquirit és una de les principals patologies que es tracta des de la unitat de Neurorehabilitació. És un problema de salut de primer ordre, ja que a més de ser causa de mortalitat, constitueix en països industrialitzats, la principal causa de discapacitat de l’adult precisament pels dèficits neuromotrius, cognitius, neuropsicològics i sensorials que pot produir.

El Traumatisme Cranioencefàlic (TCE) és la primera causa de mortalitat i discapacitat en adults joves (16-24 anys) i l’Accident Cerebral Vascular (AVC) la 2a causa de mortalitat en països amb alts ingressos i la principal causa de discapacitat en l’adult.

La incidències anual i prevalença del dany cerebral adquirit ha experimentat un augment importantíssim en els últims anys i segueix en continu creixement.

Aquestes patologies comporten un elevat cost econòmic i social, per tan és necessari optimitzar els recursos utilitzats en el DAC i instaurar tractaments precoços en les fases inicials que siguin el més eficient i eficaços possibles seguint unes guies de pràctica clínica específica......

La RHB dels pacients amb patologia neurològica (ja sigui dany cerebral adquirit, patologia degenerativa, etc) és un procés limitat en el temps i orientat per objectius, que te com a finalitat minimitzar les seqüel.les de la lesió neurològica, monitoritzar l’evolució, prevenir les complicacions secundàries, preservar les estructures i les funcions i aconseguir la màxima capacitat física i funcional possible en cada cas, facilitant la independència i la reintegració al entorn familiar, social i escolar/laboral i inclús a les activitats d’oci i esportives.

Són processos que inclouen:

  • L’avaluació per determinar com s’ha d’enfocar la rehabilitació
  • La planificació que inclou el desenvolupament d’objectius realistes i rellevants pel pacient i la seva família
  • Les intervencions que han de ser mesurables, que es puguin complir i limitades en el temps per obtenir els objectius fixats
  • L’avaluació de la intervenció