Incontinència fecal

Entre un terç i la meitat de les dones que pateixen lesions obstètriques perineals grau IIIº i IVº, és a dir lesions dels esfínters anals, pateixen símptomes d'incontinència anal. L'ecografia endoanal està considerada la tècnica gold standard per a la valoració d'aquestes lesions.

Existeixen autors que han utilitzat la ecografia transperineal per identificar les lesions de l'esfínter anal (Figura 9).

La imatge de l'esquerra mostra una lesió de tots dos esfínters anals per via endoanal i la de la dreta mostra la mateixa lesió per via transperineal mitjançant T.U.I
Els avantatges que ofereix l'accés transperineal són diverses: més confortable i menys molesta per a la pacient i que es pot fer servir la sonda que habitualment utilitza el ginecòleg (sonda convex). La via transperineal tridimensional és reproduïble amb l’ecografia endoanal amb una alta sensibilitat en detectar defectes residuals en pacients amb lesions dels esfínters anals (11). Això podria tenir la seva utilitat com a tècnica de cribratge per seleccionar aquelles pacients amb sospita de lesió i derivar-les a un estudi més complet amb la via transanal, ja que aquesta via presenta major resolució i, com hem comentat, segueix sent el gold standard.