Control del residu postmiccional

L'aplicació de l'ecografia en l'estudi de la incontinència comença de nou per la valoració del control d'orina residual. El control d'orina residual és important per descartar una disfunció de buidatge. Haylen, el 1989 va valorar la precisió de l'ecografia per mesurar el volum d'orina residual en pacients operadas. Va comparar el volum obtingut per ecografia amb l'obtingut per cateterisme vesical i va veure que hi havia una molt bona correlació entre tots dos, especialment entre 50 i 200 ml. Hi ha nombroses fórmules per valorar el volum d'orina residual. La proposta per Haylen és A x B x 5,9-14,6, on A i B serien la part anecogènica del contingut vesical en profunditat i altura, mesura en el pla sagital. Altres fórmules utilitzen més el pla transversal mesurant així la part anecogènica del contingut vesical en un tall transversal, per exemple la de Dicuio. D'altres, com la proposta per Dietz, utilitza únicament el pla sagital i un sol factor de conversió: X x I x 5,6, on X i Y serien l'alçada i la profunditat del contingut vesical. També és possible valorar el volum residual mitjançant ecografia tridimensional amb un ecògraf portàtil (bladder-scan), o amb algun programari específic que tingui el ecògraf (per exemple, el programa VOCAL de GE).
Figura 5. Mesura del volum residual a partir de la màxima profunditat i altura del contingut anecogènic vesical

És difícil valorar la disfunció de buidat únicament amb la clínica. En ocasions es presenta com una estranguria o dificultat en la micció, però de vegades no és així i clínicament pot semblar tant una incontinència d'orina d'esforç com amb clínica d'urgència.

La disfunció de buidatge és important valorar-la en pacients operades i es va a associar moltíssimes vegades al prolapse uterí. Si se'ns passa per alt i no tenim en compte la disfunció de buidat, pot desencadenar-se a llarg termini una ureterohidronefrosis que derivi en una insuficiència renal. També poden aparèixer diverticles vesicals en existir una bufeta que lluita per vèncer l'obstrucció, o una altra patologia més freqüent com són les infeccions d'orina de repetició.

Avui dia, per tant, no té cap sentit realitzar un cateterisme per valorar el residu postmiccional (maniobra òbviament cruenta) quan per ecografia podem valorar exactament el mateix.