Prolapse d'estructures pèlviques

A més d'aportar dades sobre la fisiopatologia del prolapse, com veurem en el següent apartat, l'ecografia en el prolapse permet quantificar de forma molt senzilla. Partint del pla sagital, i amb la símfisi púbica com a línia de referència es pot quantificar el prolapse.

S'han descrit punts de tall ecogràfics a partir dels quals les pacients mostren simptomatologia, i aquests es poden correlacionar directament amb mesures aplicables en la classificació del POP-Q (3). D'aquesta manera, una dona sol mostrar símptomes quan: un cistocele se situa com a mínim a 10 mm per sota de la símfisi del pubis (Ba> 0.5), un prolapse uterí arribi a 15 mm per sobre del pubis (C> 5) o un rectocele abasti, com a mínim els 15 mm per sota de la símfisi del pubis (Bp> -0.5) (Figura 1).

Si analitzem aquesta patologia per compartiments, l'ecografia ens ajudarà a entendre el tipus del prolapse davant el qual ens trobem.

Figura 1. La línia contínua marca el pubis i les discontínues la distància de la bufeta, úter i recte a aquesta línia (d’esquerra a dreta).